Historie Zevenster - Het begin van iets moois

De grondlegger van ons familiebedrijf is onze (over)grootvader Jan van der Schoot Czn. Hij werd geboren in Harlingen in 1914 en was ondernemer in hart en nieren. Nadat hij begon als verkoper van borstelwerk, startte en exploiteerde hij allerlei bedrijven, zoals onder meer: een kokosmattenfabriek, een wasserij, een autogarage en garnalenkotters. Verder bouwde deze duizendpoot samen met compagnons de Scheepswerf Harlingen, liet hij coasters en binnenvaartschepen bouwen en richtte hij een rederij op. Ook liet hij begin jaren ’70 bungalowpark Las Ranas in Spanje bouwen. Als er op formulieren naar zijn beroep werd gevraagd, vulde hij steevast ‘koopman’ in.

Na de oorlog bracht onze (over)grootvader met zijn groeiende gezin de zomermaanden door in een huurhuisje op Vlieland. Hij werd gegrepen door de schoonheid van dit eiland. In ’48 kocht hij zijn eerste vakantiehuis: het Mierennest. Al snel zag onze (over)grootvader ook hier ‘handel’. Hij pachtte via de heer Duinker grote percelen grond in Duinkersoord: een prachtig duingebied tussen de bossen en het brede Noordzeestrand.

Mooie vakantie verzekerd
In de jaren ’50-’51 liet (over)grootvader Jan de eerste serie van zes huisjes bouwen. Nog voor de oplevering van de eerste twee huisjes in 1951, sloot hij hiervoor een vast huurcontract af met de voorlopers van de huidige Aegon. Dat ging om wat in die jaren ‘het totale Vlielander seizoen’ werd genoemd: de periode van medio mei tot eind september. De verzekeraars huurden de huisjes voor hun werknemers die hier gratis gebruik van konden maken. Vlieland was bij hen zeer in trek, ondanks het feit dat het duingebied in de beginjaren nog niet was aangesloten op de waterleiding, riolering, elektriciteit en het gasnet. De bezoekers pompten zelf (grond)water op met een handpomp naar een tank op zolder.

In de volgende jaren tot halverwege de jaren ‘60 liet onze (over)grootvader nog meer series huisjes bouwen. Uiteindelijk werden het er in totaal 22. Aegon groeide hierin mee en huurde op het toppunt zeventien huisjes. Voor opa Jan gaf dit weinig rompslomp, ook in administratief opzicht: de overeenkomst met Aegon bestond uit één jaarcontract voor zeventien huisjes. Ook de resterende bungalows verhuurde hij voor het gehele seizoen aan slechts één persoon. Aan de samenwerking met Aegon kwam door wijziging in de fiscale wetgeving in 2003 een einde.

De vakantiehuizen die opa Jan in de loop van de jaren zou laten verrijzen, werden met groot plezier in het voor- en naseizoen uitgeprobeerd door zijn vele bloedverwanten. Hun positieve ervaringen vormden de basis voor de commerciële verlenging van ‘het Vlielander seizoen’. Na verloop van tijd konden de vakantiehuizen ook nog in de winter worden verhuurd, omdat het duingebied werd aangesloten op de nutsvoorzieningen.

De professionalisering
Vanaf het midden van de jaren ’60 tot het tweede decennium van deze eeuw, was Wytske Popma – Van der Schoot, de grote drijvende kracht achter Zevenster. Wat voor deze oudste dochter van onze (over)grootvader Jan ooit begon als een grapje, werd uiteindelijk een fulltime job.

In haar beginperiode bij Zevenster was Wytske in de zomermaanden ook eigenaresse en uitbaatster van De Oude Stoep in de Dorpsstraat op Vlieland. Dit luxe etablissement, dat bestond uit een grand café, restaurant, bowlingbaan en dancing, was in dit discotijdperk the place to be. Senior had deze onderneming in 1970 met zijn scherpe, vooruitziende blik voor zijn dochter laten bouwen. Vanwege gezinsuitbreiding en de elkaar overlappende werkperiodes, wilde Wytske na verloop van tijd echter een keuze maken tussen de twee bedrijven. Samen met haar man, Ate Popma, koos ze toen voor Zevenster.

Wytske, die samen met haar man verantwoordelijk werd voor het onderhoud annex renovatie en uitbreiding van de verhuur, had veel succes. Onder haar beleid werden de jaarcontracten omgebogen naar de huidige verhuur. Toen onze (groot)vader in 1980 overleed, werd Wytske geheel eindverantwoordelijk voor ons bedrijf. Het totale pakket van: de verhuur, de boekhouding, het toezicht op de beheerder, de renovaties, de controle op de bouwvoortgang, et cetera, kwam daarmee voor haar rekening.

De grote lijn
Cornelis van der Schoot Jzn (Cees), de oudste zoon van Jan van der Schoot, nam de rederij van zijn vader Jan over en beheerde het totale pakket van de nog bestaande ondernemingen. Hij werd mededirecteur van Zevenster op de achtergrond en kwam alleen in beeld bij grote financiële beslissingen. Ook Cees was als investeerder zeer succesvol. Door zijn toedoen werd Zevenster aandeelhouder van WestCord.

In de geest van hun vader, besloten Wytske en Cees in 1980 om op de overgebleven percelen nog drie bungalows te bouwen. In 2005 en 2008 werden vijf van de oudste huisjes gesloopt en vervangen door luxe nieuwbouw.

Logo
Begin jaren ’80 veranderde Wytske onze bedrijfsnaam. De onderneming die eerst ‘Exploitatie van Zomerhuizen’ en later ‘Verhuur zomerhuizen’ werd genoemd, veranderde ze in: Bungalowverhuur *Zevenster*. Ze bedacht het logo met de zeven sterren, gegroepeerd om een halve maan. De sterren staan symbolisch voor de zeven kinderen van Jan van der Schoot. Het halve maantje staat voor Rigtje Braaksma, zijn vrouw, vanwege de kleur van haar haar. Zij was de spil van het gezin en werd door haar kinderen liefdevol en plagend ‘griese doffert’ genoemd (de Harlingse benaming voor grijze duif).

Nieuwe generaties
Inmiddels is de derde en vierde generatie van Zevenster in de voetsporen getreden van de tweede generatie. In totaal werken voor Zevenster de volgende personen:

  • Rigtje Popma, dochter van Wytske. Zij hielp haar moeder al vanaf 1995, onder meer met het invoeren van boekingen. Ze kwam officieel in dienst in 1997 en is sinds 2010 general manager.
  • Tamara de Boer, de oudste kleindochter van Cees, is sinds 2010 in dienst als administratief medewerker.
  • Jan van der Schoot Czn, de oudste zoon van Cees, vernoemd naar zijn grootvader, werd in 2012 directeur. Net zoals zijn vader Cees overziet hij nu de grote financiële lijnen.
  • Marius Popma, zoon van Wytske, is vertegenwoordiger van Zevenster bij de aandeelhoudersvergaderingen van WestCord. 

Gedetailleerde informatie over Bungalowverhuur *Zevenster* en Duinkersoord; het gebied waarin het merendeel van onze vakantiehuizen te vinden is, staat ook in het boek Vlieland Duinhuisjes, On(t)roerend goed, geschreven door Noor Kruys-Harkema (ISBN: 9789491276064).

Zoek in ons aanbod!